Proč se tak často dávají pergoly na zahradu?


Každý z nás chce, aby jeho zahrada byla místem odpočinku a relaxace, a je jedno, jestli toho klasického či aktivního. K tomu je však potřeba, aby zde bylo vytvořeno prostředí, kde se budeme cítit skutečně dobře. A je jedno, zda je u rodinného domu či chaty nebo chalupy.

I proto zde využíváme nejrůznější pomůcky, které nám umožňují upravit ji tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Příkladem pak mohou být pergoly na zahradu. Ty bývají nejčastěji dřevěné, avšak narazit můžeme i na plastové či kovové. Záleží tedy jen na nás, čemu dáváme přednost.

pergola2

Obvykle nám pak slouží k tomu, aby pomohly vytvořit stinný koutek, kde budeme moci posedět venku i za horkého dne, aniž by na nás pražilo přímé Slunce. Díky tomu se nemusíme bát, že chytíme úpal či úžeh, když si odpoledne sedneme například ven s knížkou.

V naprosté většině případů pak není plná, nýbrž alespoň částečně či úplně má na sobě oka. To samozřejmě není bezdůvodně. Je to proto, aby skrz ni mohl proudit vítr. Tímto způsobem se jednak zaručí, že nás bude ovívat vánek, a za druhé, a to především, je zde menší riziko, že při silném větru spadne. A pokud nám jde o stín, je možné ji osázet popínavými rostlinami, což také většina lidí dělá. Tím se navíc i zlepší celkový vzhled.

pergola1

Samozřejmě je otázka, zda se hodí skutečně všude. A zde je potřeba říci, že nikoliv. Záleží totiž hodně na tom, jak velkou zahradu máme a jakým způsobem ji využíváme. Pokud ji totiž používáme pouze k pěstování nejrůznějších plodin, pak vytváření stínu obvykle není ten nejlepší nápad.

Je tedy potřeba se předem rozmyslet, neboť ačkoliv se jedná o v současnosti poměrně populární věc, neznamená to, že je vhodná právě pro nás. A její cena také není nejmenší, o dopravě a instalaci nemluvě. Je tedy dobré předem vše uvážit, ať pak zbytečně svého rozhodnutí nakonec nelitujeme.

Doporučené články