Zeolit má široké spektrum využití

Zbavuje zápachu

Zeolit https://www.chlorito.cz/zeolit-do-piskove-filtrace se osvědčil již na mnoha místech, kde bylo žádoucí eliminovat nepříjemný zápach. Můžete se o tom dočíst na některých webech, kde lidé popisují své osobní zkušenosti. Jedním z příkladů tohoto způsobu využití je odpadkový koš, stačí hrst kamínků, které absorbují pachy z tlejících potravin, což se hodí především v teplém období roku. Zeolit se může hodit i v blízkosti toalet domácích mazlíčků, jako jsou kočky, morčata nebo králíci.

hladina bazénu

Filtrační médium

Filtrace je asi nejčastější způsob využití tohoto minerálu. Využívá se například v bazénovém filtračním okruhu, kde v určité zrnitosti zachycuje na svém povrchu nečistoty podobně jako filtrační písek. Vyznačuje se však také výjimečnou schopností zachytit nečistoty i uvnitř zrn, je to dáno jeho vnitřní strukturou, která je velmi pórovitá a připomíná výtrusy hub. Prostor, resp. plocha pórů uvnitř minerálu je tak velká, že u pouhé hrsti kamínků by rozložena na rovné ploše zaujala prostor několika fotbalových stadionů.

Další předností je tzv. iontová výměna, zeolit velmi ochotně absorbuje dusíkaté látky, např. amoniak, a vyměňuje je za ionty minerálů, které jsou naopak v bazénové vodě přínosem.

dno bazénu

Změkčuje zeminu

Pro změkčení zeminy na zahradách, nebo při pěstování květin v bytech se využívá křemičitý písek, čímž se zvětší počet průchozích pórů a celková propustnost půdy vůči vzduchu a závlaze. Zeolit dokáže písek zastoupit, navíc absorbuje některé cizorodé a nežádoucí látky a do zeminy uvolňuje zmiňované ionty vápníku, sodíku, draslíku a některých dalších důležitých mikroprvků.

Okrasný prvek

Minerál Zeolit se drtí do různé velikosti zrn a ta pak mohou být i dekorativním prvkem na povrchu okrasných záhonů, v květináčích, případně kolem domu či zahradních objektů, jako jsou garáže, pergoly, altány, terasy, přístupové pěšiny a cesty atd.

Doporučené články