Životní styl vodáků je velmi svérázný

Vodáci patřili již před lety k lidem, kteří milují volnost a svobodu a raději tráví volný čas v přírodě, než někde ve městech. Zároveň to bývají dobrodruzi, kteří někdy riskují a pouští se do akcí, které vyžadují jistou dávku odvahy.

Čím se vodák odlišuje od ostatních „suchozemců“

Sleduje vodočty – málokdo z lidí, kteří na vodu nejezdí, sleduje stavy vody na řekách v době, kdy meteorologové zrovna neupozorňují na nějaké nebezpečí (sucha nebo povodní). Vodáci sledují vodočty téměř pravidelně a rozhodně častěji, než běžná populace.

vodáci na řece

Vystačí se stanem v kempu – vodáci se řadí k nejskromnějším lidem, co se týče požadavků na vybavenost místa pobytu na dovolené. Obvykle vystačí s obyčejným stanem, se spacákem, s karimatkou a lodním vakem, nebo „bandou“ či sudem, a se základními hygienickými potřebami a několika kusy suchého oblečení.

vodáci v Českém Krumlově

Mívá doma tažné zařízení a upravený přívěs – dnes si řada lidí půjčuje lodě v půjčovnách, které zajišťují i jejich přepravu, ale stále jsou mezi námi lidé, co spoléhají na vlastní síly a schopnosti. Mívají doma vůz s „koulí“ a na ni připojují vozík pro převoz lodí a doprovodné bagáže.

Vyzná se v kilometráži – umět číst v mapách musí každý turista, který se vydává na vlastní pěst do přírodního terénu. Umět číst v kilometráži musí každý vodák, který chce splouvat říční toky. Ale nebojte se, není to nic složitého, jen pár symbolů, které se zvládnete naučit během pár hodin.

Umí plavat a zvládá první pomoc při záchraně tonoucího – na vodě se setkáte s mnoha různými situacemi, z nichž některé mohou být velmi nebezpečné. Týká se to zejména některých jezů a také období, kdy je vyšší stav vody. Plavba po řekách se výrazně mění, jiná je v období sucha a naprosto odlišná v době, kdy se stav vody blíží povodňové bdělosti. Umět dobře plavat je základní předpoklad vodáctví, a to i se záchrannou vestou, a každý vodák by také měl znát pravidla, jak zachránit kamaráda, který nedopatřením zůstal uvězněn pod lodí, v pobřežní vegetaci, anebo v blízkosti nebezpečného jezu.

Doporučené články