Práce s povrchem materiálu

Obrábění povrchu materiálu je v mnoha situacích potřebné, protože potřebujeme dosáhnout jeho určitých vlastností. Řadou procesů se dá patřičně vylepšit.

Práce s povrchem materiálu

Dosažení vhodných vlastností

Povrch materiálu u některých výrobků moc neřešíme a u jiných je to opravdu důležitý, což záleží na konkrétním případě. Když mají na sebe doléhat dvě části, tak zpravidla řešíme drsnost povrchu. Každé obrábění dosahuje jiné hodnoty, přičemž někdy stačí obrábění na soustruhu. Když však zjistíme, že drsnost je stále moc velká, tak můžeme obrobek přemístit na broušení, kde je skutečně dosahováno mnohem lepší drsnosti, přičemž některé kotouče jsou opravdu jemné.

povrch kovu

Dále se ještě může použít leštění, abychom zároveň dosáhli i nádherného vzhledu, který výrobek reprezentuje. Dále se používá různých operací k zlepšení vlastností povrchu, což je například kuličkování, při kterém jsou kuličky metány na povrch a ten se tím zpevňuje. U každého výrobku je tedy nutné zvolit správnou metodu, jestli je zapotřebí a dbát také na ekonomickou stránku, protože každý proces něco stojí a zvyšuje celkovou cenu výroby.

Čistý povrch

Řada výrobků je napadena korozí či jinými negativními vlivy, což zhoršuje jejich vzhled i vlastnosti, takže se nevyhneme renovaci, aby zase byli jako nové. Mnohdy je odstraňování staré barvy a rzi těžké, přičemž ve větším množství výrobků by nám to trvalo hodně času. Z tohoto důvodu jsou tu tryskací boxy, do kterých vložíme obrobek a celý proces může začít.

čistý kov

Odehrává se v něm to, že se na materiál jsou tryskány s dostatečnou silou abrazivní částice, které se starají o to, že nám odebírají na povrchu materiál. Takto docílíme toho, že se snadno dostaneme na čistý kov, a proto se tato metoda používá i u odlitků. Následně jde výrobek již do prodeje či se třeba ošetřuje antikorozním nátěrem či jinou metodou, aby byl odolný proti korozi a všemožným vlivům prostředí. Tryskací boxy jsou různé, a to i cenově, přičemž profesionál potřebuje výkonné zařízení, ovšem pro hobby využití stačí i levnější zařízení.

Doporučené články